Άλλη μία ανάμνηση
Εν μέσω του εν εξελίξει πολέμου στην Υεμένη: διχασμένη μεταξύ της «ασφάλειας» και της «διαφυγής» , επιβαρυμένη από το συνεχές ψυχικό και συναισθηματικό φορτίο που σε κρατάει ακόμα πίσω. Πως προχωράει κανείς/καμμία μπροστά και θεραπεύεται; Πως να διαχειριστείς τόσο καταπιεσμένο πόνο; Σε αυτό το βαθιά συγκινητικό ντοκιμαντέρ, εξερευνούμε αυτά τα ερωτήματα και ψάχνουμε πως είναι να ξεριζώνεσαι και να εκτοπίζεσαι ξαφνικά από τον πόλεμο.
Ο πιανίστας της Yarmouk
Η αληθινή ιστορία του Aeham Ahmad: ενός μουσικού που προσπαθεί να δραπετεύσει από τον πόλεμο στη Συρία. Ο Aeham απέκτησε διεθνή αναγνώριση το 2014, αφού κινηματογραφήθηκε να τραγουδάει τραγούδια ειρήνης ανάμεσα στα ερείπια της αγαπημένους του γενέτειρας Yarmouk- ένα πολιορκημένο Παλαιστινιακο camp προσφύγων στα περίχωρα της Δαμασκού στη Συρία.
Μαρίκα...γιατί να φοβηθείς;
Την πέμπτη μέρα της Μάχης της Κρήτης, το Σάββατο 24 Μαΐου 1941, τρεις Γερμανοί περνάνε από το χωριό Κακόπετρος στο Δήμο Πλατανιάς Χανίων και πλησιάζουν το σπίτι του Αντώνη Λουφαρδάκη, που βρίσκεται δίπλα σε ένα ρυάκι κάτω από τον κεντρικό δρόμο. Χωρίς κανένα λόγο, μπαίνουν στο σπίτι τους και σκοτώνουν με αυτόματα όπλα, πέντε γυναίκες και ένα παιδί δύο χρονών. Η πεντάχρονη Μαρία τα είδε όλα με τα μάτια της, όσο παρέμεινε κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι. Η Μαρία μοιράζεται μαζί μας την ιστορία της και θυμάται τον πατέρα της να λέει: Μαρίκα…γιατί να φοβηθείς;
Τα πεύκα βγάζουν κεχριμπαρένια δάκρυα
Ένα ανεξάρτητο Λετονικό κράτος υπήρξε μόνο για δύο δεκαετίας όταν το 1940 οι Σοβιετικοί το κατέλαβαν, όπως συμφωνήθηκε στην συνθήκη Molotov-Ribbentrop. Χιλιάδες Λετονοί εκτελέστηκαν ή αναγκάστηκαν σε εξορία. Ένα χρόνο αργότερα, έφτασαν οι Γερμανοί στα πλαίσια της επιχείρησης Barbarossa, έδιωξαν τους Σοβιετικούς και ξεκίνησαν να απαιτούν βαρείς φόρους από τον λετονικό πληθυσμό, και ειδικά από τους Εβραίους. Το φθινόπωρο του 1944, εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί και Λετονοί στρατιώτες των Waffen- SS απομακρύνθηκαν από την υπόλοιπη Βέρμαχτ και περικυκλώθηκαν στο Courland Pocket με τον Κόκκινο Στρατό στη μία πλευρά και τη Βαλτική θάλασσα στην άλλη. Ο τοπικός λετονικός πληθυσμός βρέθηκε εν μέσω έντονης μάχης. Το τέλος του πολέμου, ωστόσο, έφερε όχι μόνο ανακούφιση αλλά και δεκαετίες Σοβιετικής ανακατάληψης.
Παγωμένοι στο χρόνο
Το να είσαι μέλος της Σοβιετικής Ένωσης έχει αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι βιώνουν τη ζωή.
Αναμνήσεις της γιαγιάς μου εξερευνούν τους λόγους που η Palanga νιώθει απομονωμένη και μόνη και οι άνθρωποι της είναι κολλημένοι και χαμένοι.