Image Alt

Μια ταινία φτιαγμένη από παιδιά…

ZOETROPE, Κιμώλου 17, Κυψέλη | Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023, 19.00 – 21.00 | Είσοδος Ελεύθερη

 

 

Πώς άραγε βοηθάμε τα παιδιά να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική ταινία;

Πώς δημιουργούμε τις συνθήκες να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις;

Πώς αφήνουμε στην άκρη τα δικά μας θέλω για να φωτίσουμε τις δικές τους στιγμές;

Πώς ξεκινάμε από μια ιδέα και χτίζουμε μια ιστορία που θα γίνει σενάριο;

Πώς επιλέγουμε αν θα κινηθούμε με όρους ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας ή animation και τι είναι άραγε καλύτερο για κάθε ομάδα και θέμα που επιλέγουν τα παιδιά;

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα μαθητικών ταινιών που ξεκίνησαν από ένα παιχνίδι και βρήκαν τον δρόμο τους, θα διερευνήσουμε το πώς φτάνουμε στην ολοκλήρωση μιας ταινίας μικρού μήκους φτιαγμένη από τα ίδια τα παιδιά.

Αν όμως τα παιδιά θέλουν να μείνουν στο παιχνίδι και δεν θέλουν ή δεν υπάρχει ο χρόνος ή η διάθεση να ξεκινήσουν γυρίσματα, μήπως μπορούμε απλώς να στρέψουμε το βλέμμα πάνω τους, να αφουγκραστούμε τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες έκφρασης και να δημιουργήσουμε κόσμους με οδηγό τις κατασκευές, το κολάζ, τις φωτογραφίες ή ακόμα και ένα βιβλίο ή ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, πάντα με πυρήνα και άξονα την έβδομη τέχνη;

 

Τίτλοι και Περιλήψεις μαθητικών ταινιών:

 Έλα να μου πεις καληνύχτα | 2023 | 06’31”

«Αγάπη μου θα αργήσω, θα κόψουμε αύριο την τούρτα. Μαμά.»

 

Ό,τι κατάλαβες | 2023 | 02’49”                                                 

Μία ταινία για την ομορφιά του να είσαι αποδεκτός ό,τι και αν φοράς.

 

Έχεις μήνυμα… | 2021 | 09’41”

Έφηβοι μαθητές που ζουν σε διαφορετικά νησιά της Ελλάδας λαμβάνουν μηνύματα από τη θάλασσα. Και αυτός είναι ο λόγος για να αναλάβουν δράση.

 

Άκου μια ιστορία | 2020 | 10’00”

Το νησί θυμάται το σεισμό. Το νησί θυμάται να γεμίζει. Το νησί θυμάται να καλωσορίζει. Ταινία βασισμένη σε αληθινές ιστορίες των κατοίκων από το βιβλίο «Εκείνα τα Χρόνια, Παιδί μου, στον Άη-Στράτη» που δημιουργήθηκε από μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Αγίου Ευστρατίου.

Όταν ο Ζωρζ προσγειώθηκε στον κόσμο του Βασίλι | 2022 | 04’33”

Κύκλοι ζωής, κύκλοι αγάπης, κύκλοι τέχνης. Οι μαθητές/-τριες του τμήματος ΖΕΠ Υποδοχής Προσφύγων & Μεταναστών του 40ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών δημιούργησαν τη δική τους μικρού μήκους ταινία animation με εικαστικές και κινηματογραφικές αναφορές. Μέσα από το παιχνίδι, διερεύνησαν το χρώμα, το σχήμα, τη σύνθεση και την κινηματογραφική γλώσσα των πρωτοπόρων Βασίλι Καντίνσκι και Ζωρζ Μελιέ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Η Cinemathesis είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού χαρακτήρα, με έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο του κινηματογράφου, των τεχνών και της εκπαίδευσης, εγγεγραμμένη στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα εκπαιδευτικά της προγράμματα έχουν πλούσιο κοινωνικό αντίκτυπο, τελούν υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Έχει εκπονήσει στοχευμένες και καινοτόμες δράσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα για παιδιά, νέους, άτομα τρίτης ηλικίας και ευάλωτο πληθυσμό, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση των Καλών Τεχνών, το παιχνίδι και ποικίλες οπτικοακουστικές και κινηματογραφικές τεχνικές.

Όραμα της Cinemathesis είναι να φτάνει με τα προγραμματα της σε ολιγοθέσια σχολεία σε αποκεντρωμένα μέρη, νησιά άγονης γραμμής, απομακρυσμένα χωριά, καθώς και χώρους όπου ζουν παιδιά ευπαθών ομάδων, εστίες ανηλίκων, νοσοκομεία, ξενώνες ασυνόδευτων προσφύγων, στέγες φιλοξενίας ανθρώπων τρίτης ηλικίας με τους οποίους αλληλεπιδρούμε συμμετοχικά με τις νεότερες ηλικίες, σε μια προσπάθεια για συμπερίληψη, πρόσβαση στον σύγχρονο πολιτισμό και ισότιμα δικαιώματα.

Website: https://www.cinemathesis.com/

Facebook: https://www.facebook.com/cinemathesis

Instagram: https://www.instagram.com/cinemathesis/

Vimeo channel: https://vimeo.com/cinemathesis

Spotify podcasts: https://open.spotify.com/episode/0QtSkn05F6odLLxI1mqla0?si=28b159d94bbf4929