-
2017
Το 2017, την πρώτη χρονιά λειτουργίας της ομάδας, διοργανώθηκε μια σειρά προβολών με θέμα «Ρετροσπεκτίβα: Γυναίκες στην Ελληνική Φιλμογραφία», ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 φιλοξένησε το «The Unseen Movies Festival», που διοργανώθηκε από την ελληνικά ομάδα του Pugnant Film Series.
-
2018
Το 2018 διοργανώνονταν σχεδόν κάθε Παρασκευή και Σάββατο προβολές στο ισόγειο του Communitism στο Μεταξουργείο με διαφορετικές θεματικές και είδη κινηματογράφησης, ενώ έγιναν αφιερώματα σε σκηνοθέτες με ζωντανό Q&A. Τον Απρίλιο, η ομάδα φιλοξένησε το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Trashxploitation Short Film Festival», από το Παρίσι της Γαλλίας. Τον Μάιο του 2018, η ομάδα διοργάνωσε ένα τριήμερο stop-motion animation εργαστήριο με ελεύθερη συνεισφορά και δημιουργήθηκαν τρεις ταινίες από τους 15 συμμετέχοντες. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου το Balkan Can Kino συμμετείχε στο «Our Festival» στο Θέατρο της Ρεματιάς με προβολές και ένα stop-motion animation εργαστήριο για παιδιά. Το Νοέμβριο του 2018, η ομάδα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για δύο ημέρες όπου διοργάνωσε προβολές ταινιών και video art, σε καλλιτεχνικούς χώρους και καφέ της πόλης.
Το 1ο ΒCK Συμπόσιο Κινηματογράφου έλαβε χώρα από τις 2-11 Νοεμβρίου 2018 και φιλοξενήθηκε σε χώρους του κτιρίου του Communitism στο Μεταξουργείο. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου έγιναν προβολές ταινιών αλλά και διαλέξεις, συζητήσεις και εργαστήρια με επαγγελματίες του κινηματογράφου όπως ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Αντώνης Τολάκης, ο Παύλος Μαυρικίδης, ο Δημήτρης Παναγόπουλος, και η θεωρητικός κινηματογράφου Flavia Dima. Επιπλέον, διοργανώθηκε πάνελ συζήτησης από το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, καθώς και ένα εργαστήριο από την Ιρανή καλλιτέχνιδα Rosh Zeeba, ενώ έγινε παρουσίαση του φεστιβάλ Video Art Μηδέν από την Καλαμάτα, της σχολής κινηματογράφου του Βερολίνου filmArche και του σχολείου για μετανάστες και πρόσφυγες «Φαρζάντ Καμανγκάρ» στην Αθήνα. Τέλος, καθόλη τη διάρκεια του Συμποσίου παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Γκαλερί ΜΕΜΕ.
-
2019
Το 2019 διοργανώθηκαν προβολές αφιερωμένες σε παγκόσμιες ημέρες όπως το ολοκαύτωμα, η κατοχή στην Ελλάδα, ενώ όλος ο Μάρτιος ήταν αφιερωμένος σε ταινίες από γυναίκες σκηνοθέτριες ή με γυναίκες πρωταγωνίστριες. Επιπλέον, έγιναν προβολές αφιερωμένες σε πρόσωπα όπως η Κατερίνα Γώγου και σκηνοθέτες όπως η τριήμερη ρετροσπεκτίβα στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και η προβολή της ταινίας «Καλιαρντά» της Πάολα Ρεβενιώτη. Ακόμη, το 2019 διοργανώθηκε εργαστήρι συγγραφής σεναρίου από την κινηματογραφίστρια Iben Ravn, ενώ η ομάδα ταξίδεψε στο Ρέθυμνο της Κρήτης και διοργάνωσε προβολές για ενήλικες και παιδιά αλλά και εργαστήρι κινηματογράφου για παιδιά στον Τεχνοχώρο Τζεπέτο. Επιπρόσθετα, η ομάδα συμμετείχε με προβολές και διάλεξη για τις γυναίκες στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ «2YKFF Yunan Sinemasında Çeşitlilik» στην Σμύρνη της Τουρκίας, ενώ συμμετείχε και σε στρογγυλή τράπεζα με τίτλο “Post cinema, Mobile Cinema, Arthouse Cinema” κατά τη διάρκεια του «Critic’s Week» στο Βερολίνο.
Το 2ο ΒCK Συμπόσιο Κινηματογράφου, έλαβε χώρα από τις 4 έως και τις 12 Οκτωβρίου σε διαφορετικά σημεία και χώρους της Αθήνας, όπως στο Κέντρο Ελέγχου και Τηλεόρασης (ΚΕΤ), στο βιβλιοπωλείο «Ο Μετεωρίτης» και στους χώρους «Art Lab Kino 28» και «Τυπογραφείο» του Communitism. Η θεματική του ήταν η ευρεία έννοια “LOCALITIES” (#περιοχή, #γειτονιά, #μέρος, #θέση, #συνοικία, #κοινότητα, #οικισμός, #τόπος, #σημείο, #χώρος, #σκηνικό, #τοποθεσία, κλπ.) και περιελάμβανε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ανοιχτές συζητήσεις, προβολές, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς – πάνω στη θεματική “Localities” – από φιλοξενούμενες συλλογικότητες κινηματογραφιστών, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες και θεωρητικούς, που δραστηριοποιούνται και έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά σημειώνονται οι συνεργασίες με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, την εταιρεία παραγωγής ταινιών από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου “Rufy’s Films”, το “Bideodromo International Experimental Film & Video Festival” από το Μπιλμπάο της Ισπανίας, το Video ArtMiden, το Part of the Solution, το Co-hab Athens και το Pugnant Film Series.
-
2020
Το 2020 διοργανώθηκαν προβολές τόσο στην Αθήνα όσο και εκτός Αττικής, όπως στο χώρο Panjika Cafe στο Λεωνίδιο και στον Τεχνοχώρο Τζεπέτο, στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Τον Μάιο, λόγω της πανδημίας του covid-19, η ομάδα του Balkan Can Kino δημιούργησε ένα διαδικτυακό φεστιβάλ με τον τίτλο «Habitats» και παρουσίασε τέσσερα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα την έννοια του χώρου και Q&A με τους σκηνοθέτες σε ζωντανή αναμετάδοση. Την ίδια εποχή σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες είχαν προβληθεί σε προηγούμενες εκδηλώσεις και φεστιβάλ της ομάδας, μοιράστηκαν τις ταινίες τους ελεύθερα με το κοινό του Balkan Can Kino από τη facebook σελίδα της ομάδας.
Το 3ο ΒCK Συμπόσιο Κινηματογράφου, λόγω της πανδημίας του covid-19, έγινε διαδικτυακά από τις 16-24 Οκτωβρίου και είχα σαν θέμα τα Βαλκάνια. Παράλληλα με τις διαδικτυακές προβολές στήθηκε μια έκθεση φωτογραφίας σε διάφορα σημεία της πόλης των Αθηνών με τίτλο «Τα Βαλκάνια σήμερα», παρουσιάζοντας «Το παρόν ενός πληγωμένου τοπίου». Η ομάδα συνεργάστηκε με διεθνή ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, το Free Zone Human Rights Film Festival, το Balkans Beyond Borders, το Pugnant Film Series και την επιμελήτρια Zehra Cerrahoğlu υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Γκαίτε. Το συμπόσιο περιλάμβανε προβολές που επιμελήθηκε η ομάδα καθώς και τα προσκεκλημένα φεστιβάλ, ειδική προβολή αφιερωμένη στον Σταύρο Τσιώλη και στις Ελληνίδες σκηνοθέτριες Κωνστάντζα Καψάλη και Χριστίνα Φοίβη και ακολούθησαν Q&As με σκηνοθέτες σε ζωντανή αναμετάδοση. Τέλος, η ομάδα διοργάνωσε κατά τη διάρκεια του Συμποσίου την στρογγυλή τράπεζα με τίτλο “The F*Word-Creating a chain of emerging female filmmakers” αφιερωμένη σε γυναίκες σκηνοθέτριες, παραγωγούς και θεωρητικούς κινηματογράφου από τα Βαλκάνια, καθώς και δύο διαδικτυακά εργαστήρια με τίτλο «Νέοι Επιμελητές» και «Νέοι Κριτικοί», στα οποία συμμετείχαν 15-20 άτομα σε έκαστο εργαστήριο.
-
2021
Το 2021, τον Μάρτιο διοργανώθηκαν δύο διαδικτυακές προβολές με πειραματικές ταινίες και ντοκιμαντέρ αφιερωμένες στις γυναίκες το “Mighty Women” και από γυναίκες δημιουργούς με τίτλο “As a woman I have no country”. Τον ίδιο μήνα το Balkan Can Kino συμμετείχε στο Research Cluster #3: Entangled Resistances/Διαπλεγμένες αντιστάσεις, της ομάδας «Το Οκτώ». Το καλοκαίρι του 2021 η ομάδα συμμετείχε με επιμελημένο πρόγραμμα στο «Thessaloniki Queer Arts Festival – What is Identity?» και επιπλέον διοργάνωσε την προβολή του φεστιβάλ στην Αθήνα στο χώρο Chimeres art space στον Κολωνό. Τέλος, το Balkan Can Kino συμμετείχε με επιμελημένο πρόγραμμα στο φεστιβάλ Waste/d / Film που διοργάνωσε η «Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών» στις 13-14.6.2021, στον χώρο του State of Concept Athens.
Το 4ο ΒCK Συμπόσιο Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε από τις 8-16 Οκτωβρίου 2021 στην πόλη της Αθήνας και διοργανώθηκε από την ομάδα του Balkan Can Kino και την FLP Athens ΑΜΚΕ υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος του ήταν να δοθεί βήμα στις γυναίκες δημιουργούς ώστε να προβάλλουν το έργο τους και να μιλήσουν για αυτό. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από διαφορετικά είδη κινηματογράφησης (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, experimental) και ένα ειδικό αφιέρωμα στις Ελληνίδες δημιουργούς. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση και προβολή έργων από γυναικείες κινηματογραφικές κολεκτίβες από τις Invisible Women, αφιέρωμα στην Γερμανίδα πρωτοπόρο των κινουμένων σχεδίων Lotte Reiniger σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athens, αφιέρωμα στην Γαλλο-Αιγύπτια καλλιτέχνιδα Susu Laroche υπό την επιμέλεια του Pugnant Film Series και αφιέρωμα στον πειραματικό κινηματογράφο της Ρουμανίας, υπό την επιμέλεια της Flavia Dima. Η βιντεοεγκατάσταση “THE F* WORD: Screens in loop”, παρουσίασε 27 σύγχρονες πειραματικές ταινίες, έργα βιντεοτέχνης και ταινίες κινουμένων σχεδίων, που δημιουργήθηκαν από γυναίκες σκηνοθέτριες από 16 διαφορετικές χώρες, και έπαιξαν σε τέσσερις οθόνες σε λούπα στο Zoetrope. Επιπρόσθετα, επιλεγμένα προγράμματα του Συμποσίου παρουσιάστηκαν διαδικτυακά σε ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα, δωρεάν για το κοινό. Τέλος, στο πλαίσιο του Συμποσίου διοργανώθηκαν και δύο εργαστήρια με δωρεάν είσοδο, το “Young Critics/Young Curators” και το “Αναπαραστάσεις του θηλυκού σώματος”. Συνεργαζόμενοι φορείς και πρόσωπα ήταν: Goethe-Institut Athens, Βρετανικό Συμβούλιο Ελλάδας, FeCHA – Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνα, Pugnant Film Series, Invisible Women και η Flavia Dima. Χώροι προβολών του Συμποσίου ήταν οι: Κινηματογράφος Άστορ, Ινστιτούτο Γκαίτε, Chimeres, Zoetrope.
-
2022
Το 2022, το ΒCK συμμετείχε στην τριμελή κριτική επιτροπή του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Petit Plan- Europa III» που διεξήχθη 8-13.2.2022 στην Αθήνα. Από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο του 2022 διοργανώθηκε το BCK Pop Up Film Festival σε διαφορετικούς χώρους στην Αθήνα, (Chimeres art space, Zoetrope, ΚΕΤ, Π – Χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού) προβάλλοντας 40 ταινίες με διαφορετικές θεματικές και τεχνικές κινηματογράφησης, πειραματικές, κινουμένων σχεδίων, ντοκιμαντέρ, queer φαντασίας και μυθοπλασίας. Επίσης, στις 4 Δεκεμβρίου 2022 το ΒCK συμμετείχε στο φεστιβάλ του Balkans Beyond Borders, με το συντονισμό του Q&A με τους σκηνοθέτες του προγράμματος “Diary” του διαγωνιστικού τμήματος.
Το 5ο ΒCK Συμπόσιο Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε από τις 19-16 Νοεμβρίου 2022 στην πόλη της Αθήνας και διοργανώθηκε από την ομάδα του Balkan Can Kino και την FLP Athens ΑΜΚΕ υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η θεματική του 5ου Συμποσίου ήταν το “DECOLONISE”, δηλαδή η έννοια της αποαποικιοποίησης στον κινηματογράφο και τις τέχνες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από διαφορετικά είδη κινηματογράφησης (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, experimental) πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες όπως για παράδειγμα την Υδρο-κοινωνικότητα και το Post Mythology, την έννοια του κράτους-έθνους και εθνοτικές ομάδες όπως τους Ρομά, αλλά και για συγκεκριμένες χώρες ή ηπείρους, όπως το Χονγκ Κονγκ, την Αφρική, την Αμερική και την Ωκεανία. Παράλληλα με τις φυσικές προβολές, οργανώθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα και διαδικτυακές προβολές με πέντε επιμελημένα προγράμματα, πάνω στην έννοια του “DECOLONISE”, τα οποία ήταν προσβάσιμα για το κοινό από την ιστοσελίδα του Συμποσίου σε 24ωρη βάση. Άλλες παράλληλες δράσεις του Συμποσίου ήταν οι ηχητικές εγκαταστάσεις, που διήρκησαν για τρεις ημέρες και ήταν επιμέλειας του Our Stories, ενός project προφορικής ιστορίας μετανάστευσης προς την Ελλάδα τις δεκαετίες 1970 και 1980, και του Queer Athens, μιας δίγλωσσης σειράς συνεντεύξεων (podcasts) που μοιράζεται ιστορίες και εμπειρίες Ελλήνων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα. Τις ίδιες μέρες το Zoetrope φιλοξενούσε και την βιντεοεγκατάσταση “DECOLONISE: SCREENS IN LOOP”, που συμπεριλάμβανε έξι οθόνες με προγράμματα επιμελημένα από την ομάδα του BCK, όπου συνολικά προβλήθηκαν 41 ταινίες μικρού μήκους. Επιπλέον, διοργανώθηκαν δύο ανοιχτές συζητήσεις με τη συνεργασία του Generation 2.0 και είχαν σαν θεματικές την καθημερινότητα των ατόμων από την αφρικανική κοινότητα στην Ελλάδα και θέματα ιθαγένειας και ταυτότητας, καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, με θέμα «Συμπερίληψη και πολιτική ορθότητα στις τέχνες και στο δημόσιο λόγο», η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από το Fade Radio. Επιπρόσθετα, το Fade Radio δημιούργησε ένα κολάζ από ηχητικά αρχεία ταινιών που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου και το οποίο αναμεταδόθηκε από το Fade Radio, αλλά και από την ιστοσελίδα του Balkan Can Kino. Τέλος, διοργανώθηκε ανοιχτό Masterclass από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), κα Μίνα Καραβαντά, το οποίο εστίασε στα έργα του βιντεο-καλλιτέχνη John Akomfrah. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, προβλήθηκαν συνολικά 100 ταινίες. Συνεργαζόμενοι φορείς του 5ου Συμποσίου ήταν οι: Divina Comedia, Rabbit Travelogue, Our Stories, Queer Athens, Generation 2.0 και Fade Radio. Χώροι προβολών ήταν οι: ΚΕΤ, Π – Χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού, Zoetrope, Bios και Cinemarian.
έτη
καταθέσεις ταινιών
προβολές & δράσεις
Balkan Can Kino
Σας ενδιαφέρει να πραγματοποιήσετε πρακτική στο Balkan Can Kino;
Διαβάστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο παρακάτω λίνκ και συμπληρώστε την φόρμα.
Η ομαδα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΗΤΣΑΚΗ
Επιμελήτρια, Συν-Ιδρύτρια

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΗ
Επιμελήτρια, Μέλος από το 2018

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΠΛΑΤΖΗ
Επιμελήτρια, Μέλος από το 2018

ΜΥΡΤΩ ΤΑΠΕΙΝΟΥ
Επιμελήτρια, Μέλος από το 2022