Κριτική της τουρκικής μικρού μήκους ταινίας “Suffocating with Manners” (2018) σκην. Sertaç Koyuncu – από τη Βαλεντίνα Κιάγια

Σε μία διαιρεμένη και ανήσυχη χώρα όπως η Τουρκία, που παλεύει μεταξύ συντηρητισμού και προόδου, η τέχνη πασχίζει να αναζητά τρόπους ώστε να επισημάνει τις ανισότητες και αδικίες που επικρατούν. Σε αυτό στοχεύει και η ταινία μικρού μήκους «Suffocating with Manners» του Sertaç Koyuncu, καθώς αφηγείται την ιστορία ενός παλιού και σκουριασμένου ασανσέρ και των επιβατών του. Πιο συγκεκριμένα, ένα ασανσέρ ενός ουρανοξύστη που όμως δεν μπορεί να είναι καθόλου αξιόπιστο, αφού εκτός της παλαιότητάς του είναι και παραμελημένο. Το ασανσέρ προσπερνάει τους ορόφους αγκομαχώντας, την ώρα που οι επιβάτες των διαφόρων ορόφων εισέρχονται στο μακρόστενο κουτί. Ένα ψηφιδωτό ανθρώπων αρχίζει να δημιουργείται, ανθρώπων που όμως έχουν δύο κοινά: βρίσκονται στο ίδιο ασανσέρ και θέλουν να φτάσουν όσο πιο σύντομα γίνεται στον προορισμό τους. Η διαδρομή γίνεται μακρόσυρτη και ασφυκτική ώσπου κάποια στιγμή αρχίζει να γίνεται και ανησυχητική για τους επιβάτες της.

Μία φαινομενικά απλή ιστορία που όμως κουβαλάει μαζί της μηνύματα και ανησυχίες. Για μία κοινωνία που στριμώχνει τις αξίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων σε μία γωνία για χάρη άλλων συμφερόντων. Που δεν μπορεί να πάρει πλέον άλλη ανάσα από την καταπιεστική και απάνθρωπη πολιτική που της ασκείται. Κι έτσι οι άνθρωποι που μπορεί φαινομενικά να είναι διαφορετικοί ξεχνούν ότι μοιράζονται την ίδια «διαδρομή» και μένουν να διαπληκτίζονται για ανούσιες διαφορές. Γιατί αυτό που διακυβεύεται πρωτίστως η ιστορία αυτή είναι οι ανθρώπινες αξίες και σχέσεις που πασχίζουν με ένα σάλτο να ξεφύγουν από την καταδίκη του σκοταδισμού. Ένας σκοταδισμός που δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί, ειδικά εάν πηγάζει από μορφές θρησκοληψίας, και κατά συνέπεια, αναπαράγει δικές του αξίες και ιδανικά για το πως θα έπρεπε να λειτουργεί μία σωστή κοινωνία. Κι όταν αυτού του είδους ο συντηρητισμός συγκρούεται με την ανάγκη του λαού για ελευθερία, τα αποτελέσματα οδηγούν σε μία ανασφαλή και επικίνδυνη «διαδρομή».

Το «Suffocating with Manners» είναι μία ταξική αλληγορία και κυρίως μια κραυγή αγανάκτησης από τους νέους καλλιτέχνες της χώρας οι οποίοι παλεύουν προσπαθώντας να προβάλλουν την σημασία της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης.

Ίσως όλοι να βρισκόμαστε στο ίδιο ασανσέρ τελικά, αλλά αν συνεργαστούμε σωστά μπορεί και να βγούμε από τον ασφυκτικό του χώρο.

trailer ταινίας: https://vimeo.com/281607148

Σύντομο Q&A video με τον σκηνοθέτη: https://vimeo.com/469294891